Oyun Terapisi Nedir?
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun, çocuğun kendi ifade etmesinin doğal bir yoludur. Biz yetişkinler nasıl ki yaşadığımız zorlukları, duygularımızı konuşarak kelimeler aracılığıyla aktarıyoruz; çocuklar da oyun oynayarak oyuncaklar aracılığıyla duygu ve deneyimlerini ifade edebiliyorlar. Oyun, kendisini ifade edebilmesinin en doğal yolu olduğu için çocuk gerginlik, hayal kırıklığı, güvensizlik, öfke, korku, kafa karışıklığı ve şaşkınlık gibi birikmiş duygularını oyun yoluyla dışarı aktarma fırsatı bulur.
Çocuğun bu duyguları oyun yoluyla dışarı aktarmasıyla, bu duygular açığa çıkar; çocuk bunlarla yüzleşir, bunları denetlemeyi öğrenir ve bunlardan uzaklaşır. Duygusal bir rahatlamaya kavuştuğunda, çocuk kendisi olmaya, kendisini düşünmeye, kendi kararlarını vermeye, psikolojik olarak olgunlaşmaya ve böylece kendiliğini fark etmek için gereken gücü hissetmeye başlar.
Oyun terapi odasında oynanan oyun, çocuk için sıradan bir oyun deneyimi değildir. En önemli figürün çocuk olduğu, oyunu ve davranışlarını kendisinin yönlendirdiği bu güvenli alanda kimse ona ne yapması gerektiğini söylemez, tavsiyede bulunmaz, onun mahremiyetini ihlal etmez. Çocuk burada başlı başına bir bireydir. Ona itibar edilir ve saygı gösterilir. İstediği her şeyi yapabilir, istediği her şeyi söyleyebilir, istediği oyuncakla istediği herhangi bir şekilde oynayabilir ve tamamen kabul görür. Nefret edebilir, sevebilir ya da tamamen kayıtsız kalabilir; yine tamamen kabul görür. Bir kasırga kadar hızlı yahut bir kaplumbağa kadar yavaş olabilir ve ne hızı kesilir ne de acele ettirilir.
Çocuk burada kanatlarını açabileceğini hisseder; tam olarak kabul gördüğü için kendisine doğrudan bakabilir, fikirlerini hayata geçirebilir.
Oyun Terapisi ne gibi durumlarda kullanılır?
Alt ıslatma, kaka kaçırma, özgüven problemleri, travma, depresyon, kardeş kıskançlığı, öfke problemleri, kaygı, tırnak yeme, sınır problemleri, bağlanma sorunları, uyum problemleri, okul problemleri, yeme problemleri, boşanma, kekemelik, saldırganlık gibi pek çok konuda oyun terapisi aileye yardımcı olur.
Oyun Terapisi Hangi yaş grubuna uygulanır?
Oyun terapisi 2-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Bireyin gelişimine bağlı olarak 12 yaşına kadar da uygulanabilmektedir. Oyun Terapisinin ne sıklıkla ve ne kadar süreceği her çocuğun gelişimine, getirmiş olduğu probleme ve çocuğun sürecine bağlı olarak değişmektedir. Bu sebeple net bir süre vermek uygun değildir.
KAYNAK
Axline, V. (2022, Kasım), Oyun Terapisi, (7. Baskı), Panama Yayıncılık, Ankara.