Oyun Terapi Sürecinde Ebeveyn Görüşmelerinin Önemi Nedir?

Çocuk ve ergen danışanlarla çalışmaya başlamadan önce ebeveyn ile bir ilk görüşme gerçekleştiririz. Ebeveyn ile yapıyor olduğumuz bu ilk görüşme çalışmaya başlayacağımız danışan hakkında genel bilgiler edindiğimiz bir oturumdur. Bu bilgiler anne-babanın evlilik öyküsüyle beraber danışanın doğum-bebeklik öyküsü, sağlık öyküsü, eğitim öyküsü ve başvuru öyküsü gibi ana başlıklardan oluşur. Bu bilgiler danışanımızla geçireceğimiz süreç içerisinde bize rehber olur. Bunlarla beraber ebeveyni bu süreç içerisinde nasıl çalışıyor olacağımızla ilgili bilgilendiriyor oluruz.

Süreç içerisindeki ebeveyn görüşmelerinde ise kendi gözlemlerimizi aktarır ve ailenin neler yapabileceğine dair önerilerde bulunuruz.

Ebeveynin soru işaretlerinin giderildiği, sürecin temelini oluşturan ebeveyn görüşmesi çocuk ve ergen danışanlar için çok kıymetlidir. Ebeveynlerin bu noktada hassasiyet göstermesi danışanın sürecini kolaylaştırmış olur.

Çocuğum oyun terapisine gelmek istemiyor ne yapmalıyım?

Oyun Terapisi içerisinde oynanan oyun sıradan bir oyun etkileşimi değildir ve her zaman çocuğun iyi vakit geçiriyor olduğu bir yer olmayabilir. Oyun terapi sürecinde oyuncaklar çocukların dili olurlar ve deneyimlerini oyun aracılığıyla bize yansıtırlar. Biz yetişkinler yaşantılarımızı ve duygularımızı nasıl sözcüklerle ifade ediyorsak çocuklar da duygu ve yaşantılarını oyunlar aracılığıyla bize aktarmış oluyorlar.

Çocuk oyun terapi süreci içerisinde iyi ve güzel duygularını tekrar deneyimlediği gibi kendisi için zor olan yaşantılarını da tekrar deneyimliyor oluyor. Bu nedenle çocukların oyun oynamak istemedikleri, oyun terapisine gelmek istemedikleri, oyun odasına girmek istemedikleri zamanlar olabiliyor. Bu noktada ebeveynlerin çocuğu oyun terapisine getirmekle ilgili kararlı duruşu çocuğun geçirmekte olduğu bu süreç için çok kıymetlidir.  Çocuklar baş etmekte zorlandığı duygu ve yaşantılarını tekrar tekrar oyun içerisinde deneyimledikçe bu duygulara ve olaylara nasıl yaklaşabileceğini öğreniyor ve problem çözme becerilerini geliştirmiş oluyorlar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir